Pyszny i zdrowy przepis na pierwsze danie. Zupy są bardzo odżywcze i zdrowe. Powinny pojawiać się na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. Dziś proponuję przepis na pyszną, kremową zupę z kalafiora, który jest bogaty w witaminy i minerały. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje wyjątkowo.
Składniki:
jeden dorodny kalafior,
2 marchewki,
cebula,
3 łyżeczki masła,
1,5 l wywaru z kurczaka,
4 łyżeczki mąki,
3 szklanki mleka,
2 ½ łyżeczki śmietany do zup,
natka pietruszki,
liście laurowe,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Marchewkę i cebulę siekamy na małe kawałki, a następnie porcjujemy kalafior. W dużym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po około trzech minutach dorzucamy marchew i kalafior. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym bulionem z kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem, natką pietruszki oraz liściem laurowym. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Do oddzielnej miseczki wlewamy mleko i mąkę. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła, a następnie dodajemy zmiksowaną mąkę i mleko. Gotujemy przez chwilę na dużym ogniu – pamiętajcie o szybkim mieszaniu! Następnie dolewamy nasz sos do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, dodajemy ostatni składnik – śmietanę i gotowe.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |