Przepisy na zimowe przetwory przechodzą z pokolenia na pokolenie. Usiłujemy przechować całe to bogactwo natury, by zimą nadal spożywać smaki i aromaty lata. Jest to zajęcie pracochłonne, ale sprawia dużo przyjemności. Nasze przetwory są znacznie smaczniejsze od tych sklepowych, zdrowsze i tańsze. Pikle w curry to bardzo aromatyczne ogórki o słodko – kwaśnym smaku, znakomite jako dodatek do zimowych obiadów, do wędlin i sałatek.
Składniki:
2 kg ogórków,
litr wody,
1,5 szklanki cukru,
¾ szklanki octu,
3 łyżeczki curry,
2 łyżki soli,
2 cebule,
2 łyżki gorczycy,
listki selera.
Jak przyrządzić?
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Przygotować umyte i wyparzone słoiki, do każdego wsypać ziarenka gorczycy i układać pionowo przygotowane ogórki. Wodę zagotować z cukrem, solą, octem i curry. Na wierzch każdego słoika położyć krążek cebuli i listek selera, zalać gorącym wywarem i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania wody.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 13 zł |