Upały już za nami, a więc i chłodniki coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo jest to potrawa niskokaloryczna, lekkostrawna, z dużym bogactwem witamin.Nie ma znaczenia, że na dworze jest szaro i niezbyt ciepło. Świeżych warzyw jest mnóstwo w warzywniakach i na bazarach, więc dlaczego nie przygotować potrawy, którą lubimy i po jej zjedzeniu czujemy się lekko i swobodnie. Do chłodnika warzywnego dodajemy takie warzywa, jakie lubimy najbardziej, zawsze na bazie maślanki, jogurtu lub kefiru.
Składniki:
4 średnie ogórki,
pęczek rzodkiewek,
2 ząbki czosnku,
pęczek szczypiorku,
pęczek koperku,
litr maślanki,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Ogórki obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, rzodkiewkę drobno pokroić, lub jak kto woli również zetrzeć na tarce. Czosnek, szczypiorek i koperek drobno pokroić. Wszystkie warzywa zalać maślanką, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić na pół godziny, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |