Smak dzieciństwa w smakołykach. Kruszonka, owocowy dżem i aromatyczne przyprawy łączą się w smakołyki, które wielu z nas utożsamia z czasem dzieciństwa. Aby wrócić do beztroskich lat i kuchni babci, warto przygotować pyszne ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem.
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki płatków owsianych,
1/2 szklanki brązowego cukru,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 szklanki masła,
1 szklanka dżemu śliwkowego.
Jak przyrządzić?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę z papierem do pieczenia. Zmiksuj mąkę, płatki, pokrojone masło, cukier, sól i kardamon. Po chwili miksowania przełóż część masy do szklanki, a następnie zmiksuj dokładnie pozostałą część. Przełóż ciasto na blachę, nałóż drzem i posyp, podrobioną masą ze szklanki. Piecz 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, pokrój je na 12 kawałków. Ciastka przechowywane w próżniowych pojemnikach będą trzymać świeżość przez kilka dni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |