Ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem

Przepis kulinarny
Ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem Zobacz 6 zdjęć

Smak dzieciństwa w smakołykach. Kruszonka, owocowy dżem i aromatyczne przyprawy łączą się w smakołyki, które wielu z nas utożsamia z czasem dzieciństwa. Aby wrócić do beztroskich lat i kuchni babci, warto przygotować pyszne ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem.

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki płatków owsianych,
1/2 szklanki brązowego cukru,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 szklanki masła,
1 szklanka dżemu śliwkowego.

Jak przyrządzić?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę z papierem do pieczenia. Zmiksuj mąkę, płatki, pokrojone masło, cukier, sól i kardamon. Po chwili miksowania przełóż część masy do szklanki, a następnie zmiksuj dokładnie pozostałą część. Przełóż ciasto na blachę, nałóż drzem i posyp, podrobioną masą ze szklanki. Piecz 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, pokrój je na 12 kawałków. Ciastka przechowywane w próżniowych pojemnikach będą trzymać świeżość przez kilka dni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt16 zł

Ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem: Podobne przepisy

Ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem: wypróbuj również

Powiązane Tematy