Podawane z awokado i pomidorkami. Wegetariańska kuchnia dla wielu kończy się na tofu. Jednak warto pamiętać, że to przede wszystkim sezonowe warzywa dają spore pole do popisu. Jednym z nich z pewnością jest dynia. Pyszne placki z dyni podawane z puree z awokado i pomidorkami koktajlowymi to świetny pomysł na przekąskę.
Składniki:
2 szklanki (ok. 250 g) grubo tartej dyni,
1/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki semoliny (opcjonalnie kaszy manny),
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka (lekko roztrzepane),
1/4 szklanki startego sera żółtego,
awokado,
cebula,
czosnek,
sok z połówki cytryny,
pomidorki koktajlowe,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Podgrzej mleko z dynią w średnim rondelku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez około 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przesiej do miski semolinę i proszek do pieczenia. Do masy z dyni dodaj lekko roztrzepane jajka, a następnie dodaj zawartość rondelka do mąki i wymieszaj na gładką masę. Dodaj starty ser i ulubione zioła (np. prowansalskie). Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placuszki. Przypiecz z obu stron. Przygotuj puree z awokado, miksując owoc z czosnkiem i cebulą oraz dodatkiem soku z cytryny, dodaj sól i pieprz do smaku.
Jak podawać?
Placuszki ułóż na talerzu, nałóż puree z awokado i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |