Podwójnie słodki wypiek. Biało-czarne ciasteczka oreo mają wielu fanów zwłaszcza wśród dzieci. Jeśli chcesz zaskoczyć swoje pociechy wyjątkowym podwieczorkiem, przygotuj kolorowe ciasteczka z niespodzianką w postaci nadzienia z oreo. Taki poczęstunek sprawdzi się również na spotkaniach ze znajomymi lub rodzinnych przyjęciach.
Składniki:
24 ciasteczka oreo (lub podobne),
3 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki miękkiego masła,
pół opakowania mascarpone,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki przesianego cukru pudru,
2 jajka + żółtko,
1 łyżeczka wanilii,
5 łyżek kolorowej posypki.
Jak przyrządzić?
W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej utrzyj na puszystą masę masło, serek, cukier i cukier puder. W najmniejszej misce połącz jajka z wanilią. Zmiksuj je na średnich obrotach z masą maślano-serową. Następnie za pomocą drewnianej łyżki połącz masę z suchymi składniami. Dokładnie wymieszaj. Schowaj ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie podziel je na 4 części. Rozwałkuj każdą i posyp kolorową posypką. Wykrawaj koła w wielkości oreo. Umieść na gotowym ciasteczku wyrobione ciasto i palcami sklej górną i dolą warstwę. Piecz w 190 stopniach C przez 10-15 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 24 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |