Składniki:
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka, wafle tortowe.
Jak przyrządzić?
Puszkę mleka wstawić do garnka i zalać zimną wodą, tak aby cała puszka była przykryta. Gotować 2,5 godziny, co pewien czas uzupełnijąc wodą garnek - puszka musi być pokryta wodą cały czas w trakcie gotowania. Po upływie czasu gotowania wylać wodę, puszkę wyjąć za pomocą ściereczek kuchennych - jest gorąca i odstawić do ostygnięcia. Kiedy jest mleko jest już ciepłe,ale nie mocno gorące, otworzyć puszkę i smarować wafle, przkładając je kolejno. Następnie wafle włożyć do torebki i oraz przykryć czymś ciężkim na kilka godzin - tak aby wafle dobrze się skleiły. Później wafle pociąc - wedle uznania na kawałeczki i podawać.
Uwagi:
Jak ktoś sobie życzy można je oblać czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20-30 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Daniela |