Składniki:
- mąka pszenna 350 g,
- mąka ziemniaczana 150 g,
- margaryna 250 g,
- cukier ( najlepiej puder ) 250 g,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- cukier waniliowy,
- żółtka 2 szt.,
- jaja 2 szt.,
- 1,5 - 2 kg jabłek.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, jaja. Składniki zarobić na jednolitą masę ( wyrabiać jak najkrócej ). Ciasto podzielić na dwie części. Schłodzić w lodówce ( min. 30 min. )
Jabłka pokroić w plastry lub wcześniej ugotować mus.
Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę, ułożyć jabłka lub mus. Przykryć drugim płatem ciasta ( należy pamiętać o nakłuciu górnej warstwy ciasta. Piec w gorącym piekarniku ok. 30 - 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Autor | dana |