Składniki:
- podwojna piers kurczaka,
- baklazan,
- jogurt naturalny bez cukru,
- swiezy czosnek,
- sól, pieprz, curry, imbir / przyprawy wg smaku.
Jak przyrządzić?
Jogurt doprawic sola i pieprzem, wcisnac zabek czosnku i wymieszac. odstawic na czas przyzadzania kurczaka. piers przyprawic i na niewielkiej ilosci wody dusic az nie beda surowe, zdjac przykrywke i lekko podsmazyc. Baklazana pokroic na plastry ok 1,5- 2 cm i poukladac na piersiach posypac przyprawami i przykryc. dusic ok 10 min. az baklazany beda miekkie. cieple piersi kurczaka z baklazanami polac obficie jogurtem, na talerzu. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Gleboka patelnia z przykrywka.
Jak podawać?
Dietetycznie sama (dlatego nie ma tluszczu do smazenia), ale mozna zrobic na oliwie a podawac np. z ryzem. Przyprawy takie jak imbir i curry rewelacyjnie pasuja do tego pysznego warzywka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | marta |