Składniki:
- 3 woreczki rużu długoziarnistego,
- 3 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1/2 popryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółte,
- puszkę zielonego groszku,
- ok. 300-400 g piersi kurczaka,
- olej do smażenia,
- biały pieprz, curry, słodka i ostra zmielona papryka.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanym oleju podsmaż ztartą marchewką, seler, pietruszkę.Zdejmij warzywa z patelni. Następnie podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę oraz por; zdejmij warzywa z patelni.Podsmaż ryż ( jeszcze nie gotowany,po prostu "surowy") z curry, curkomą, szczyptą pieprzu.Pokroj w kostkę piersi z kurczaka, podsmaż na patelni z currumą, papryką, curry. Do dużego garnka wrzuć podsmażone warzywa i ryż, piersi z kurczaka, wodę, kostkę rosołową oraz przyprawy.Gotować do momentu aż ryż zmięknie.Kilka minut przed końcem gotowania dodać goszek zielony.
Jak podawać?
Risotto idealnie smakuje z surówką z białej kapusty. SMACZNEGO!
Uwagi:
Bardzo ważna jest słodka papryka i carry.To właśnie one dodają specyficzny smaczek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Autor | IRMINA |