Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 4 duże pomidory,
- 30 dkg mięsa mielonego,
- 20 dkg sera żółtego,
- 10 plasterków szynki,
- sól,
- pieprz,
- chilli,
- bazylia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w mundurkach ok. 20 minut. Ugotowane ziemniaki ostudzić i przekroić na pół. Ze środka ziemniaka wydrążyć miąższ. Mięso przesmarzyć na rozgrzanej patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosztę, wrzucić do mięsa (cały czas gotować), dodać przyprawy. Następnie nadziać ziemniaki mięsem mielonym. Piec ok. 10 minut. Wyjąć ziemniaki położyć na wierz plasterek szynki na każdą połówkę. Piec ok. 10 minut. Następnie wbić wykałaczkę i nadziać na nią kostki sera żółtego. Piec ok. 10 minut.
Uwagi:
Podawać z sosem czosnkowym, lub pomidorowo-czosnkowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Kiniusia |