Składniki:
- 2 filety,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 białko,
- 2/3 szklanki białego wina,
- sól,
- pieprz,
- 3 ząbki czosnku,
- makaron kolanka z falbanką.
Jak przyrządzić?
Filety pokroić w kostkę, dodać białko, mąkę, pieprz i sól. Podgrzać oliwę z całymi ząbkami czosnku, wrzucić filety, po chwili dodać sos sojowy, a na końcu wino. Smażyć do chwili wyparowania wina. Makaron ugotować, odcedzić, wrzucić do garnka, do tego dodać przygotowane mięso, wymieszać i obiad gotowy.
Potrzebne przybory:
Deseczka, nóż, garnek, durszlak.
Jak podawać?
Potrawa najsmaczniejsza jest od razu po przygotowaniu.
Uwagi:
Mięsa nie solić zbyt mocno ponieważ sos sojowy jest lekko słonawy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Kamyk |