Składniki:
- 2 małe golonki lub jedna duża,
- 2-3 cebule,
- 2-3 duże marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 średni seler,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 łyżki rodzynek,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Golonki ugotować tak by były w miarę miękkie, następnie pokroić w kostkę ( rówież tłuste kawałki).Wszystkie warzywa pokroić w słupki i dusić na oleju. Po 5 minutach dodać pokrojoną golonkę, pieprz , sól, liść laurowy, ziele angielskie, wszystko dokładnie wymieszać.Podlać odrobinę wywarem , w którym gotowała się golonka . Po chwili dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki oraz zmiażdżony czosnek. Wymieszać wszystko i dusić powoli. Smak powinien być słodko- pikantny.
Jak podawać?
Oczywiście na gorąco.
Uwagi:
Jak ktoś lubi ostrzejsze smaki moze dodać jeszcze odrobinę ostrej papryki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Grażyna |