Składniki:
- 60 dag mięsa z piersi kurczaka,
- oliwa,
- sos sojowy,
- 2 ząbki czosnku,
- tymianek,
- 2 torebki ryżu,
- sól.
Tzatziki:
- serek naturalny (np. bieluch),
- średni ogórek swieży,
- ząbek czosnku,
- sól,
- koperek (świeży lub suszony).
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na małe kawałki, z oliwy, sosu sojowego, zgniecionego czosnku i tymianku zrobić marynatę, włożyc kawałki mięsa i zostawić na pół godziny. Następnie osączyć i smażyc na małej ilości oleju.
Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie, nałozyc do małej filiżanki i zrobić babeczki na talerzach, wokoło położyc usmażone na złoto mięso.
Tzatziki:
ogórek obrać, zetrzec na tarce bez części nasiennej i odcisnąć. Pomieszać z serkiem i zmiażdżonym czosnkiem, posolić i dodać koperek.
Potrzebne przybory:
Miska, miseczka na sos, patelnia teflonowa, ostry nóż.
Jak podawać?
Można podać do tego surówkę przyrządzona jak sałatka grecka tylko bez fety, a np. z kukurydzą.
Uwagi:
Ja kupuję przyprawę do tzatziki firmy Prymat, tylko trzeba uważać, bo jest bardzo słona.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | emka |