Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka zmieszanej mąki pszennej i ziemniaczanej (pół na pół - niekoniecznie),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki majonezu,
- olejek śmietankowy.
Jak przyrządzić?
Jajka i cukier miksować razem na krem (kogel-mogel) przez ok. 1-2 minuty. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Do masy wyłożyć majonez i lekko wymieszać łyżką, dodać olejek śmietankowy.
Wyłożyć do formy babkowej lub keksówki posmarowanej i posypanej bułką tartą.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, łyżka, blacha.
Jak podawać?
Pokrojona na porcje i posypana cukrem pudrem lub jak kto lubi.
Uwagi:
Aromat - obowiązkowo śmietankowy.
Dodatki - wg uznania kakao, bakalie, owoce.
Jako spód do torcika owocowego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Walusia |