Babka majonezowa

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka zmieszanej mąki pszennej i ziemniaczanej (pół na pół - niekoniecznie),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki majonezu,
- olejek śmietankowy.

Jak przyrządzić?

Jajka i cukier miksować razem na krem (kogel-mogel) przez ok. 1-2 minuty. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Do masy wyłożyć majonez i lekko wymieszać łyżką, dodać olejek śmietankowy.
Wyłożyć do formy babkowej lub keksówki posmarowanej i posypanej bułką tartą.

Potrzebne przybory:

Mikser, miska, łyżka, blacha.

Jak podawać?

Pokrojona na porcje i posypana cukrem pudrem lub jak kto lubi.

Uwagi:

Aromat - obowiązkowo śmietankowy.
Dodatki - wg uznania kakao, bakalie, owoce.
Jako spód do torcika owocowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje8-10 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorWalusia

Babka majonezowa: Podobne przepisy

Babka majonezowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy