Składniki:
- paczka makaronu wstążki lub świderki ( wolę wstążki),
- 2 spore kwiaty brokuła,
- 15 dk pieczarek,
- 20 dk wędzonego boczku,
- opcjonalnie - 2 piersi kurczaka,
- vegeta,
- pieprz biały.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al'dente. Brokułki podzielić na małe cząstki i wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli i 0,5 łyzeczki cukru. Gotować do momentu, aż będą miękkie, acz nie rozpadające się. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy go, jeśli decydujemy się na dodatek mięsa z kurczaka - kroimy je na paski i smażymy z boczkiem, uprzednio przyprawiając vegetą i pieprzem, doajemy poszatkowane pieczarki i smażymy dalej. Do garnka z makaronem wrzucamy brokuły i boczek (+ mięsko)oraz pieczarki - mieszamy delikatnie. Gotowe.
Potrzebne przybory:
Garnek do got. makaronu, durszlak, duża patelnia...
Jak podawać?
Potrawę podajemy na ciepło, ja podaję do niej sos śmietanowo - miętowy.
Sos - zasmażkę rozprowadzamy śmietanką (słodką)i wrzucamy garstkę listków mięty, przyprawiamy solą i białym pieprzem.
Potrawa jest bardzo prosta i pyszna, dlatego polecam!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | LATRAVIATTA |