Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki,
- 3/4 szkl cukru,
- 3 jajka,
- 3/4 masła roslinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany,
- 5 jabłek - dużych.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z margaryną i proszkeim do pieczenia. Żółtka zmieszać ze śmietaną i cukrem - wlać do mąki - posiekać razem a następnie szybko zagnieść kruche ciasto - włożyc do lodówki na 30 minut. Schłodzone podzielić na dwie części - 3/4 ciasta wylepić spód blaszki lub tak jak ja prodiża - zapiec na rumiano. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i udusić, dodać cynamon. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka na to ubitą pianę z białek, a nestępnie pokruszyc resztę ciasta. Piec do zrumienienia się wierzchu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Agama |