Shortbread — „klejnot w koronie” szkockiego piekarnictwa
KRZYSZTOF • dawno temuCiasteczka shortbread to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków. Nazywane „klejnotem w koronie” kruche ciastka nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę cukru, masła oraz mąki, i w godzinę można upiec porcję tych legendarnych już, wyśmienitych przysmaków.
Skąd wzięła nazwa się shortbread?
Szkockim biszkoptom nadano takie miano, ponieważ są one wyjątkowo kruche. W angielskiej literaturze słowo „shortening” odnosi się do tłuszczu, który dodaje się do ciasta, aby nadać mu odpowiednią kruchość. Ciastka shortbread zawierają sporą ilość tłuszczu w postaci masła.
Tradycyjnie ciasteczka shortbread są przygotowywane z cukru, masła oraz płatków owsianych. Obecnie coraz częściej dodaje się do nich mąkę i inne składniki, np. ryż.
W Anglii i Szkocji shortbread są mocno modyfikowane i urozmaicane, ale tradycyjnie wypiekane są tylko w trzech kształtach: koła dzielonego na kawałki („Petticoat Tails”), oddzielnych okrągłych ciasteczek („shortbread rounds”) i grubych prostokątów przypominających kształt paluszków („fingers”). Ciastka można dodatkowo przyozdobić wedle własnego gustu.
Shortbread to przysmak typowo szkocki, ale te pyszne ciasteczka są także popularne w Wielkiej Brytanii, Irlandii, a nawet w Szwecji i Danii. Największym producentem tych legendarnych słodkości jest firma Walkers Shortbread ze Szkocji.
Jak przygotować shortbread?Ingredients:
— 125g butter
— 55g caster sugar
— 180g plain flour
Method:
1. Heat the oven to 190 degrees C.
2. Beat the butter and the sugar together until pale.
3. Stir in the flour to get a smooth paste. Turn on to a work surface and gently roll out until the paste is 1cm/½in thick.
4. Cut into rounds or fingers and sprinkle with a little extra caster sugar. Put on a baking sheet and chill for 20 minutes. Bake in the oven for 15–20 minutes until pale golden. Cool on a wire rack.
Słowniczek:shortening — w angielskiej literaturze odnosi się do tłuszczu, który jest dodawany, aby ciasto było odpowiednio kruche
short — w staro angielskim oznacza kruchość
shortbread rounds — ciasteczka okrągłe (forma przygotowania)
plain flour — zwykła mąka
caster sugar — cukier puder
pale — jasne, blade
stir — zamieszać
sprinkle — posypać/szczypta
Foto:Flirty Kitty / Flickr (CC)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze