Składniki:
Rum ciemny (im bardziej tradycyjny, tym lepiej)
Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego
opcjonalnie - miód, taki lejący...
Jak przyrządzić?
W ekspresie DELIKATNIE uklepujemy (żeby zostawić przestrzeń między ziarenkami) dwa razy wiecej kawy niż normalnie. Zbiornik napełniamy rumem. Zaparzamy jak zwykle.
Potrzebne przybory:
Ekspres ciśnieniowy do kawy (taki metalowy, stawiany na gaz lub płytkę - w formie dzbanka).
Jak podawać?
Podajemy szybko. W malutkich filiżankach, najlepiej z rosyjskiej porcelany.Zależnie od zapotrzebowania NAJPIERW można kapnąć na dno łyżeczkę lejącego miodu.Delektujemy się. Bawimy się do rana.W razie potrzeby czynność powtórzyć...
Uwagi:
Przepis zainspirowany sceną z z opowieści Farleya Mowata "Żałosna historia Radosnej Przygody, czyli opowieść o łódce, która nie chciała płynąć na zachód" - polecam jako lekturę uzupełniającą.Przepis wypróbowany na licznych przedstawicielach młodszego pokolenia, zapowiadających "No, dzisiaj to Cię wreszcie upijemy". Pozdrowienia dla pierwszego składu BRE Brokers Lublin!
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | średni |
Autor | Master Trader |