Miętówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 litr spirytusu,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka cukru,
- duży bukiet świeżej mięty polnej,
- skórka cytryny.

Jak przyrządzić?

Miętę poszatkować drobno wraz z łodyżkami, cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Zetrzeć drobno skórkę cytryny i wymieszać z miętą. Spirytus wlać do wody z cukrem i zalać tym miętę. Odstawić w zamkniętym naczyniu w ciemne miejsce na około 1 miesiąc (można dłużej). Następnie gotowy produkt przecedzić do butelek.

Jak podawać?

Najlepiej z lodem.

Uwagi:

Należy zwrócić uwagę aby moc nalewki nie była mniejsza niż 45%. W przeciwnym wypadku będzie do wyrzucenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćśredni
AutorDTM

Miętówka: Podobne przepisy

Miętówka: wypróbuj również

Powiązane Tematy