Składniki:
- 1 kg cukru,
- 40 gram mielonego imbru,
- 5 cytryn,
- 10 litrów wody,
- 40 gram drożdży.
Jak przyrządzić?
Sok wyciśniety z cytryn dodać do wody wraz z 3 skórkami z cytryny pokrojonej w paseczki. Dodać cukier i imbir. Zagrzać do 22-25 stopni. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże, a następnie zamieszać. Naczynie lekko przyktryc napelniajac je do 3/4 i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzić przez płótno, rozlać do czystuch butelek (najlepiej plastikowych), napełniać je do 3/4 pojemności. Zamknac i odstawic w cieple miejsce na 3–4 dni, po czym przenieść do chłodu.Pić po kolejnych 2 dniach w temp. 8–10 stopni C.
Potrzebne przybory:
Nóż, garczek, gąsior lub duży garczek.
Jak podawać?
Schłodzone.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | darek24 |