Piwo imbirowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg cukru,
- 40 gram mielonego imbru,
- 5 cytryn,
- 10 litrów wody,
- 40 gram drożdży.

Jak przyrządzić?

Sok wyciśniety z cytryn dodać do wody wraz z 3 skórkami z cytryny pokrojonej w paseczki. Dodać cukier i imbir. Zagrzać do 22-25 stopni. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże, a następnie zamieszać. Naczynie lekko przyktryc napelniajac je do 3/4 i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzić przez płótno, rozlać do czystuch butelek (najlepiej plastikowych), napełniać je do 3/4 pojemności. Zamknac i odstawic w cieple miejsce na 3–4 dni, po czym przenieść do chłodu.Pić po kolejnych 2 dniach w temp. 8–10 stopni C.

Potrzebne przybory:

Nóż, garczek, gąsior lub duży garczek.

Jak podawać?

Schłodzone.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
Porcje20
Przybliżony koszt5 zł
Autordarek24

Piwo imbirowe: Podobne przepisy

Piwo imbirowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy