Szarlotka królewska - Przepis

Przepis kulinarny
Szarlotka królewska Zobacz 5 zdjęć

Najlepszy sposób na poprawienie humoru to świeże, pachnące ciasto. Najmniej problemów sprawia upieczenie ciasta z jabłkami czyli szarlotki, biszkoptu nadziewanego jabłkami lub kruchego ciasta z warstwą aromatycznych jabłek. Ja wybrałam szarlotkę królewską, bo oprócz soczystych jabłek jest gruba warstwa ubitej śmietany, a całość uzupełnia miękki, puszysty biszkopt.

Składniki:

5 jajek,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
1,5 opakowania galaretki owocowej,
pół tabliczki czekolady mlecznej,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan-fix,
pół l śmietanki kremówki,
tłuszcz i bułka tarta wysmarowania do formy.

Jak przyrządzić?

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę.

Do piany dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia.

Delikatnie połączyć składniki.

Ciasto wlać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dusić aż się rozpadną.

Do gorących jabłek wsypać 1,5 opakowania galaretki i energicznie wymieszać aż się rozpuści.

Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami i rozłożyć na masie jabłkowej.

Ciasto posypać startą czekoladą.

Schłodzić w lodówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt21 zł

Szarlotka królewska: Podobne przepisy

Szarlotka królewska: wypróbuj również

Powiązane Tematy