Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 szkl. mąki krupczatki,
- 1 szklanka cukru,
- cukier wanilinowy,
- 3 jaja,
- 1 kostka margaryny "Kasi",
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- śmietana, ok. 2 łyżek.
Jak przyrządzić?
Na stolnicę wysypujemy mąkę,cukier, dodajemy cukier wanilinowy, margarynę, proszek do pieczenia, 3 zółtka (białka oddzielamy osobno)i szybko zagniatamy dodając tyle śmietany, zeby składniki dały się połaczyć. Ciasto dzielimy na dwie cześci,wkładamy w woreczkach do zamrazalnika na 15 min. W czasie chłodzenia ciasta ,obieramy jabłka ze skórki i gniazd nasiennych i kroimy w tzw. ćwiartki. Ubijamy pianę z oddzielonych białek.
Jest to porcja na blachę o wym.30x40.Wykładamy blachę papierem do pieczenia ciast.Pierwszą część ciasta wyjmujemy z lodówki-nalezy ja rozwalkować i ułozyc na blasze.Na nim układamy jabłka-posypujemy cynamonem i cukrem, na jabłkach rozkładamy delikatnie -ubitą pianę.Na wierzch rozwałkowujemy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. i pieczemy ok 30 min. ZAWSZE WYCHODZI!!! Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jak podawać?
Pokroic w kwadraty 10x 10 cm- można polać ubitą śmietana.
Uwagi:
1.To jest ciasto kruche więc najlepiej wałkować małymi kawałkami-mozna nimi spokojnie wyklejać powierzchnię blachy.
2. Im grubiej pokrojone jabłka tym ciasto smaczniejsze.
3. mozna podać je gorące-polane ubitą śmietaną-smakuje jak rasowy "Appfel strudel"4. Z tego samego ciasta mozna upiec kruche ciasteczka- takie wycinane foremkami.Pozostają wtedy białka-trzeba je uzyć do czegoś innego.Wałkujemy ciasto na grubośc ok 5 mm, ukladamy na blasze i pieczemy 10-15 min-az sie zrumienią.Mozna je polać gotową polew do ciast-do kupienia w sklepach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | emikka |