Bliny litewskie - tradycyjne - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- tradycyjnie usmażone naleśniki,
- pomaczka.

Jak przyrządzić?

* naleśniki:
- mąka, jajko, mleko, woda, sól -- wymieszać ciasto naleśnikowe i smażyć najzwyklejsze nalesniki układając je jeden na drugim na talerzu.

* pomaczka:
- schab lub szynka (surowa) ok. 20 dkg
- olej do podsmażenia mięsa w tzw. głębokim tłuszczu
- jajka (po 1szt. na osobę do posiłku)
- śmietana kwańa 18 % - 1/4 litra
- masło 3/4 kostki
- sól

Mięso pokroić w drobniutką kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Widelcem rozgarnąć kostki mięska na patelni i w te gniazda wbić jajka tak żeby się nie rozpłynęły. Wszystko podsmażyć do momentu aż białko jajka będzie ścięte a żółtko nie. Do tego dodać masło i je rozpuścić, na koniec dodać śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać do połączenia składników ale uważać na jajka żeby się nie rozpłynęły bo przecież mają płynne żółtka. Posolić pomaczkę do smaku.

Potrzebne przybory:

Garnek, łyżka , patelnia, widelec, łopatka, podstawka pod gorącą patelnię na stół, własne palce do jedzenia lub widelec.

Jak podawać?

Zwijać naleśniki w rurki, rozrywać na pół, moczyć w pomaczce jak w sosie i wkładać palcami prosto do buzi. Najlepiej jeść prosto z patelni. Ten kto nie umie może posłużyć się widelcem ale to już nie to. Naleśniki i pomaczka muszą być gorące.

Uwagi:

Jeżeli jajka przylgną do patelni można je delikatnie podważyć widelcem. Zamiast surowego mięsa można zastosować kiełbasę ale to już nie będzie to.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4 porcje
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt25 zł
AutorIwona

Bliny litewskie - tradycyjne: Podobne przepisy

Bliny litewskie - tradycyjne: wypróbuj również

Bliny rosyjskie - przepis

... Bliny to odpowiednik naszych naleśników. Ich przygotowanie jest równie proste. Zbytnio się nie natrudzisz, a przygotujesz pyszne danie zarówno na słodko, jak i na słono. Możesz też zrobić zapiekane ... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ... dodaj mieszankę do ogórków pokrojonych w cienkie ...

dawno temu

Tradycyjna musztarda ozdobą stołu

... W kwestii żywienia Polacy coraz chętniej decydują się na eksperymenty, ale nawet najbardziej odważni pozostają wierni sprawdzonym smakom. Z tego właśnie powodu tradycyjne dodatki do dań, takie jak musztarda, cieszą się niezmienną popularnością. ...

dawno temu

Wigilia na Ukrainie

... , cukrem i pieprzem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy posypane drobno siekanymi koperkiem i natką pietruszki, oraz kleksem śmietany. Bliny pszenno – gryczane250g mąki pszennej,250g mąki ... się połączą. Roztapiamy na patelni resztę ...

dawno temu

E-booki czy tradycyjne książki?

... i mają to „we krwi”. Czy czytaniu tradycyjnych książek zagraża Internet i powszechne w nim e-booki - książki w wersji cyfrowej? ... %. Polacy kupują prawdopodobnie więcej książek niż czytają, uważając je za doskonały prezent na różne okazje. Czy ...

dawno temu

Tradycyjna sałatka jarzynowa

... Najnowszym trendem w sztuce kulinarnej (obok wymyślania nowych potraw z nieodkrytymi jeszcze składnikami) jest powrót do tradycyjnej kuchni narodowej. Okazuje się bowiem, że kierując ... jarzynowąTendencja do korzystania z tradycyjnych przepisów ...

dawno temu

Szczoteczka elektryczna czy tradycyjna? Plusy i minusy

... Czy szczoteczki elektryczne do pielęgnacji jamy ustnej przekreślają całkowicie szczoteczki tradycyjne? ... okrągłą i mniejszą od tradycyjnej. To zapewni dotarcie w najdalsze zakątki jamy ustnej. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest ...

dawno temu

E-booki zastąpią tradycyjne książki?

... Liczba nowych tytułów wydawanych w postaci elektronicznej znacznie wzrosła w ostatnich miesiącach. Rośnie także ich sprzedaż. Czy to oznacza, że nowoczesne książki wyprą z rynku te tradycyjne ... kilka moich ulubionych książek i coś nowego. ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ...

dawno temu

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015

... IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się w dniach 17-19 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp jest bezpłatny. ... świadomych Polaków, którzy poszukują ...

dawno temu

Maseczki do twarzy – tradycyjne, w płachcie, domowe

... drogeryjnych, w tym maseczki tradycyjne i maseczki w płachcie. Przy odrobinie chęci bez trudu zrobimy też maseczkę domową. ... trądzikowej, atopowej, tłustej, wrażliwej i naczynkowej. Tradycyjne maseczki do twarzy Większość maseczek ma kremową ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... każdy region można, a nawet powinno się rozpatrywać oddzielnie. Przyjmuje się jednak, że rdzeniem naszej kuchni są potrawy wspólne większości narodów północnych Słowian oraz potrawy wywodzące swój rodowód z kuchni litewskiej, niemieckiej i ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... do potrawy, by uzyskać całkiem nowy smak, lub ...

dawno temu

Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?

... Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ... tortelliniJeśli macie wprawę w przygotowywaniu ...

dawno temu

Powiązane Tematy