Składniki:
- tradycyjnie usmażone naleśniki,
- pomaczka.
Jak przyrządzić?
* naleśniki:
- mąka, jajko, mleko, woda, sól -- wymieszać ciasto naleśnikowe i smażyć najzwyklejsze nalesniki układając je jeden na drugim na talerzu.
* pomaczka:
- schab lub szynka (surowa) ok. 20 dkg
- olej do podsmażenia mięsa w tzw. głębokim tłuszczu
- jajka (po 1szt. na osobę do posiłku)
- śmietana kwańa 18 % - 1/4 litra
- masło 3/4 kostki
- sól
Mięso pokroić w drobniutką kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Widelcem rozgarnąć kostki mięska na patelni i w te gniazda wbić jajka tak żeby się nie rozpłynęły. Wszystko podsmażyć do momentu aż białko jajka będzie ścięte a żółtko nie. Do tego dodać masło i je rozpuścić, na koniec dodać śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać do połączenia składników ale uważać na jajka żeby się nie rozpłynęły bo przecież mają płynne żółtka. Posolić pomaczkę do smaku.
Potrzebne przybory:
Garnek, łyżka , patelnia, widelec, łopatka, podstawka pod gorącą patelnię na stół, własne palce do jedzenia lub widelec.
Jak podawać?
Zwijać naleśniki w rurki, rozrywać na pół, moczyć w pomaczce jak w sosie i wkładać palcami prosto do buzi. Najlepiej jeść prosto z patelni. Ten kto nie umie może posłużyć się widelcem ale to już nie to. Naleśniki i pomaczka muszą być gorące.
Uwagi:
Jeżeli jajka przylgną do patelni można je delikatnie podważyć widelcem. Zamiast surowego mięsa można zastosować kiełbasę ale to już nie będzie to.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Iwona |