Składniki:
- jedna kapusta pekińska (nie za duża!),
- 4 pomidory,
- 30-40dkg pieczarek (lub mniej/więcej - jak kto lubi),
- ser feta (np. light),
- sosy do sałatek ziołowe grecki i włoski (najlepiej pasują Knorra).
Jak przyrządzić?
Kapustę myjemy, kroimy na kawałki (wielkość zależy od upodobań - jak chcemy wszystko drobne, to wszystko tak samo kroimy, jak chcemy duże kawałki warzyw, to wszystko duże), wrzucamy do dużej miski. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki (lub drobniej), wykrawamy oczywiście ogonki. Można je wcześniej sparzyć żeby obrać ze skórek. Pieczarki obieramy z wierzchu i kroimy na kawałki. Robimy sos według przepisu na opakowaniu - na ilość podaną w tym przepisie najlepiej zmieszać po jednym sosie - grecki i włoski. Wsystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Potrzebne przybory:
duuuuża miska :-)
Uwagi:
Mozna oczywiście dodać coś od siebie. Jadłem też wersje z orzechami włoskimi (bez łupinek :-) albo z oliwkami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Witek |