Składniki:
botwina - gruby pęczek (jak cienki to oczywiście dwa) wraz z buraczkami, ogórek surowy - duży, szklarniowy 2 szt lub gruntowy w zbliżonej ilości, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 4 jaja, 1 litr jogurtu naturalnego - b. gęsty, 500 ml kefiru kwaśnego (np. Robico), czosnek 2-3 ząbki, łyżka octu zwykłego 10%, sól, pieprz, cukier.
Jak przyrządzić?
Botwinkę siekamy drobno wraz z buraczkami i dusimy w małej ilości wody do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy ocet, sól oraz pieprz do smaku. Chłodzimy i wlewamy do dużego garnka, (zwykłego lub jeszcze lepiej do glinianego). Ogórki kroimy w drobne słupki dł. ok 1,5-2 cm i dodajemy do całości.Jaja ugotowane na twardo siekamy i dodajemy j.w. Szczypiorek i koperek również siekamy. Czosnek wyciskamy. Całość mieszamy dodając schłodzony jogurt i kefir. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość wstawiamy do lodówki.
Jak podawać?
Podajemy mocno schłodzony w salaterkach. Przed podaniem można wierzch posypać koperkiem.
Uwagi:
Ilość składników podana jest na duży garnek. Chłodnik powinien być dość gęsty nie tylko dzięki jogurtom, ale przede wszystkim sporej ilości warzyw. Całość musi posiadać kolor mocno buraczkowy i lekko słodki smak. W przypadku nie uzyskania w/w koloru z duszonej botwiny zmuszeni jesteśmy dodać barszcz czerwony "Hortex"-u lub koncentratu barszczu az do efektu koloru buraczkowego.ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Huba |