Chłodniki – ukochane letnie zupy - orzeźwiają, chłodzą nas od wewnątrz, wabią zapachem i smakiem świeżych warzyw. Ale chłodnik to nie tylko sposób na upały, to danie mające mnóstwo wartości odżywczych. Mają więcej witamin i składników odżywczych niż zupy z gotowanych warzyw. Są też przeważnie niskokaloryczne. Zachęcam do mocno pomidorowego chłodnika ze szczypiorkiem, natką pietruszki, świeżą miętą. Idealny na początek wakacyjnego obiadu.
Składniki:
4 świeże, bardzo dojrzałe pomidory,
litr soku pomidorowego,
2 średnie ogórki,
pęczek rzodkiewek,
2 ząbki czosnku,
szklanka kefiru,
1 cukrowa cebula,
2 czubate łyżki pokrojonego szczypiorku,
2 czubate łyżki pokrojonej natki pietruszki,
łyżka pokrojonej świeżej mięty,
2 łyżki posiekanego koperku,
młoda marchewka,
2 łyżki soku z cytryny,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Pomidory ponacinać, sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę, rzodkiewkę, ogórki zetrzeć na jarzynowej tarce.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Warzywa przełożyć do naczynia, posolić i odstawić na pół godziny.
Następnie zalać sokiem pomidorowym.
Dodać szczypiorek, koperek, natkę, miętę.
Wlać kefir, przyprawić pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
Wstawić do lodówki, aby chłodnik dobrze się schłodził.
Jak podawać?
Przelać do miseczek.
Udekorować szczypiorkiem, koperkiem i miętą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 18 zł |