Chłodnik pomidorowo-ziołowy - Przepis

Przepis kulinarny
Chłodnik pomidorowo-ziołowy Zobacz 10 zdjęć

Chłodniki – ukochane letnie zupy - orzeźwiają, chłodzą nas od wewnątrz, wabią zapachem i smakiem świeżych warzyw. Ale chłodnik to nie tylko sposób na upały, to danie mające mnóstwo wartości odżywczych. Mają więcej witamin i składników odżywczych niż zupy z gotowanych warzyw. Są też przeważnie niskokaloryczne. Zachęcam do mocno pomidorowego chłodnika ze szczypiorkiem, natką pietruszki, świeżą miętą. Idealny na początek wakacyjnego obiadu.

Składniki:

4 świeże, bardzo dojrzałe pomidory,
litr soku pomidorowego,
2 średnie ogórki,
pęczek rzodkiewek,
2 ząbki czosnku,
szklanka kefiru,
1 cukrowa cebula,
2 czubate łyżki pokrojonego szczypiorku,
2 czubate łyżki pokrojonej natki pietruszki,
łyżka pokrojonej świeżej mięty,
2 łyżki posiekanego koperku,
młoda marchewka,
2 łyżki soku z cytryny,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.

Jak przyrządzić?

Pomidory ponacinać, sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.

Marchewkę, rzodkiewkę, ogórki zetrzeć na jarzynowej tarce.

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.

Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.

Warzywa przełożyć do naczynia, posolić i odstawić na pół godziny.

Następnie zalać sokiem pomidorowym.

Dodać szczypiorek, koperek, natkę, miętę.

Wlać kefir, przyprawić pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.

Wstawić do lodówki, aby chłodnik dobrze się schłodził.

Jak podawać?

Przelać do miseczek.

Udekorować szczypiorkiem, koperkiem i miętą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt18 zł

Chłodnik pomidorowo-ziołowy: Podobne przepisy

Chłodnik pomidorowo-ziołowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy