Na początek ciekawy film albo spotkanie z przyjaciółką. Trzeba się przygotować, bo wyłuskiwanie ziaren bobu ze skórek może zanudzić na śmierć. Nic dziwnego, że w restauracjach rzadko podają potrawy z tych nasion, choć są wyjątkowo smaczne. Ciekawa rozmowa lub wciągająca fabuła umili łuskanie, a potem czeka nas nagroda, wyśmienita sałatka z bobu i pieczarek w sosie majonezowym.
Składniki:
30 dag młodego bobu,
20 dag pieczarek,
2 łyżki soku z cytryny,
½ szklanki majonezu,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki ,
2 łyżki wytrawnego białego wina,
1 łyżka sosu sojowego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzątku.
Gotujemy około 15 minut.
Gdy ziarna będą miękkie, studzimy je i łuskamy.
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.
Je także wrzucamy do wrzątku, na 3 minuty.
Odcedzamy.
Majonez mieszamy z winem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Bób i pieczarki wsypujemy do salaterki.
Jak podawać?
Sałatkę podajemy polaną sosem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |