Sałatka z twarogu, papryki, tuńczyka i kukurydzy znakomicie sprawdza się jako dodatek do kanapek z ciemnego pieczywa. Biały ser łagodzi smak sałatki, dostarcz białka, ziarna kukurydzy zaś są źródłem witamin z grupy B. Rozdrobniona pieczona papryka pełni rolę sosu i wzbogaca smak sałatki.
Składniki:
puszka tuńczyka w oleju,
puszka kukurydzy,
20 dag białego sera,
1 łyżka pokrojonej bazylii,
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
pół pęczka szczypiorku,
łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skórka nabierze brązowego koloru.
Paprykę przełożyć do plastikowej torby, szczelnie zamknąć i trzymać tak, aż wystygnie, zdjąć skórkę.
Następnie zmiksować z bazylią i natką, przyprawić solą i pieprzem.
Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać pokruszony ser, odsączoną kukurydzę, szczypiorek (trochę zostawić do dekoracji), dip paprykowy, ale nie za dużo, żeby sałatka nie była za rzadka.
Całość przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podawać na ciemnym pieczywie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |