Nowatorskie podejście do buraka. Polecam nie tylko fanom tradycyjnego barszczu czerwonego, ale także wszystkim wielbicielom orientalnych smaków. Ciekawe połączenie egzotycznych przypraw, spokojnie, powszechnie dostępnych, z naszym polskim tradycyjnym burakiem. Jeśli ktoś musi połączyć go z ziemniakami, może to zrobić, zgrzytu nie ma, ale zupa jest pyszna także całkiem sama, z pieczywem lub grzankami.
Składniki:
1 kg buraków,
1 szklanka śmietanki 18%,
1 łyżka kurkumy,
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1 łyżeczka oregano,
1 duża cebula,
2 spore ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka mielonego pieprzu,
½ łyżeczki soli.
1 litr wody.
Jak przyrządzić?
Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek i cebulę na złoty kolor.
Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone kumin, oregano i kurkumę.
Mieszamy całość jeszcze przez chwilę, po czym wlewamy 1 litr wrzątku i wrzucamy buraki.
Gotujemy 30 minut, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy.
Podgrzewamy jeszcze przez krótką chwilę i podajemy solo albo w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |