Ognista zupa z buraków - Przepis

Przepis kulinarny
Ognista zupa z buraków Zobacz 5 zdjęć

Nowatorskie podejście do buraka. Polecam nie tylko fanom tradycyjnego barszczu czerwonego, ale także wszystkim wielbicielom orientalnych smaków. Ciekawe połączenie egzotycznych przypraw, spokojnie, powszechnie dostępnych, z naszym polskim tradycyjnym burakiem. Jeśli ktoś musi połączyć go z ziemniakami, może to zrobić, zgrzytu nie ma, ale zupa jest pyszna także całkiem sama, z pieczywem lub grzankami.

Składniki:

1 kg buraków,
1 szklanka śmietanki 18%,
1 łyżka kurkumy,
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1 łyżeczka oregano,
1 duża cebula,
2 spore ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka mielonego pieprzu,
½ łyżeczki soli.

1 litr wody.

Jak przyrządzić?

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek i cebulę na złoty kolor.

Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone kumin, oregano i kurkumę.

Mieszamy całość jeszcze przez chwilę, po czym wlewamy 1 litr wrzątku i wrzucamy buraki.

Gotujemy 30 minut, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy.

Podgrzewamy jeszcze przez krótką chwilę i podajemy solo albo w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt5 zł

Ognista zupa z buraków: Podobne przepisy

Ognista zupa z buraków: wypróbuj również

Powiązane Tematy