Brukselka dobrze doprawiona i przetworzona na puree osiąga smak wybitny, zupełnie nie podobny do tego, którym nas raczyły w dzieciństwie kucharki ze szkolnej stołówki. Co tu dużo mówić, by zjeść ugotowaną w wodzie z solą brukselkę, trzeba być dzielnym człowiekiem. Nie każde podniebienie to zniesie, ale puree z brukselki to zupełnie inna historia. Polecam je jako towarzystwo dla grillowanego kurczaka lub innej dietetycznej mięsnej wkładki.
Składniki:
60 dag brukselki,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
2 łyżki białego wytrawnego wina,
sok i starta skórka z 1 cytryny,
pół szklanki śmietany 18%,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki pieprzu,
sól,
¼ łyżeczki cukru.
Jak przyrządzić?
Brukselkę myjemy, oczyszczamy i drobniutko siekamy.
W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i przez kilka sekund mieszamy.
Dodajemy brukselkę, skrapiamy winem i gotujemy pod przykryciem, ok. 15 minut.
Po tym czasie dodajemy cukier, sól, pieprz, gałkę oraz sok i skórkę startą z cytryny, wlewamy śmietanę i gotujemy na małym ogniu kolejne 15-20 minut.
Jak podawać?
Podajemy do kotletów, medalionów, filetów.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |