Legenda głosi, że Święty Walenty pomagał pisać ludziom listy miłosne i jako pierwszy dał błogosławieństwo poganinowi i chrześcijance. Walentynki są krytykowane za ich komercyjne i konsumpcyjne nastawienie, ale trzeba przyznać, że jest to sympatyczne święto i przygotowanie np. własnoręcznie upieczonego tortu dla osób bliskich sercu jest miłym akcentem podkreślającym ten romantyczny dzień.
Składniki:
8 jajek,
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
opakowanie kremu śmietankowego do tortów,
pół kostki masła,
puszka brzoskwiń w puszce,
pół l śmietany kremówki,
2 zagęszczacze do śmietany,
2 płaskie łyżki cukru,
łyżka spirytusu,
aromat śmietankowy,
kandyzowane owoce do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 0,5 szklanki cukru, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę.
Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Krem śmietankowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać pół kostki miękkiego masła i całość zmiksować.
Biszkopt podzielić na 3 części.
Brzoskwinie z puszki wyłożyć na sito i odsączyć z syropu.
Syrop rozcieńczyć z 1/3 szklanki wody, dodać spirytus.
Jedną część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć przygotowanym syropem, posmarować kremem śmietankowym i poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności.
Wierzchni krążek również nasączyć syropem, boki ciasta posmarować kremem śmietankowym.
Śmietanę ubić na sztywno razem z zagęszczaczem i dwiema łyżkami cukru i udekorować tort za pomocą rękawa cukierniczego.
Tort przystroić owocami kandyzowanymi np. czerwonymi wisienkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |