Papas huancaina. Nazwa sałatki ziemniaczanej pochodzi od małej wioski w Peru, a sławę zyskała jako przystawka w peruwiańskich knajpach w Stanach Zjednoczonych i Europie. Patent jest prosty i smaczny, w końcu pochodzi z ojczyzny ziemniaka, a składniki dostępne i u nas. Na pewno należy zaopatrzyć się w biały ser, kawałek twardego żółtego sera, i oliwki. Resztę składników prawdopodobnie znajdziecie u siebie w kuchni.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
5 dag twardego żółtego sera,
15 dag białego sera,
2 jajka,
1 łyżka masła,
2 łyżki oliwy,
1 mała cebula,
¾ szklanki śmietany 18%,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 ząbek czosnku,
¼ łyżeczki ostrej papryki,
sól.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce, biały kruszymy.
Oba sery podgrzewamy z łyżką masła w rondelku na małym ogniu.
Mieszamy, dopóki sery się nie rozpuszczą.
Odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Z jajek wyjmujemy żółtka i miksujemy je, dodając po trochu masę serową i oliwę.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną cebulę.
Gdy utrzemy gładką masę, łączymy ją ze śmietaną, doprawiamy solą i papryką.
Jak podawać?
Podajemy ziemniaki polane sosem serowym.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |