Placki z kaszy jęczmiennej

Przepis kulinarny
Placki z kaszy jęczmiennej Zobacz 7 zdjęć

Kasza ma właściwości odżywcze i lecznicze, poprawia funkcjonowanie organizmu i jego regenerację. Dawniej była pożywieniem dla ubogich, doceniano przede wszystkim jej smak. Dziś wiemy, że oprócz dobrego smaku, ma dużo ważnych dla zdrowia składników. Drugim produktem placków jest kozi twarożek, równie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu. Z takiego duetu powstają smaczne, delikatne placki, a w połączeniu z sałatką z roszponki i suszonymi pomidorami mamy zdrowe, energetyczne danie.

Składniki:

szklanka kaszy jęczmiennej,
10 dag koziego twarożku,
jajko,
2 łyżki mąki,
szczypiorek,
sól,
pieprz,
opakowanie roszponki,
2 czerwone cebule,
kilka pomidorków koktajlowych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka kremu balsamicznego,
kilka pomidorów suszonych w zalewie,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Kaszę ugotować w 3 szklankach lekko osolonej wody, przestudzić. Dodać twarożek, jajko, mąkę, pokrojony szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem i dobrze połączyć wszystkie składniki. Formować placki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jedną cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na patelni. Drugą pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Roszponkę połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę i pomidorkami i polać przygotowanym sosem z oliwy, kremu balsamicznego, soli i pieprzu.

Jak podawać?

Placki podawać z krążkami podsmażonej cebuli, pomidorami suszonymi i sałatką z roszponki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt23 zł

Placki z kaszy jęczmiennej: Podobne przepisy

Placki z kaszy jęczmiennej: wypróbuj również

Powiązane Tematy