Fasolka zawinięta w prosciutto

Przepis kulinarny
Fasolka zawinięta w prosciutto Zobacz 8 zdjęć

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości,
15 cienkich plasterków szynki prosciutto,
płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
2 łyżki startego parmezanu,
cytryna,
pomidorki koktajlowe,
roszponka,
sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt21 zł

Fasolka zawinięta w prosciutto: Podobne przepisy

Fasolka zawinięta w prosciutto: wypróbuj również

Powiązane Tematy