Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Składniki:
pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości,
15 cienkich plasterków szynki prosciutto,
płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
2 łyżki startego parmezanu,
cytryna,
pomidorki koktajlowe,
roszponka,
sól.
Jak przyrządzić?
Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.
Jak podawać?
Podawać gorącą.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 21 zł |