Francuski patent na zapiekanie majonezu może wydawać się nieco egzotyczny, ale proszę mi wierzyć, Francuzi mają rację. Są takie potrawy, w których majonez na ciepło nie tylko nie razi, ale pasuje wyśmienicie. Tarta z szynką i jajkami na twardo jest takim przykładem. Ciasto jest proste, farsz szybki, jedynie pieczenie zajmie nam 40 minut. Tarta jest wyjątkowo sycąca i kaloryczna i nawet upieczona w niedużej foremce nakarmi 4 osoby.
Składniki:
35 dag mąki pszennej,
10 dag masła,
1 żółtko,
sól,
2-3 łyżki wody,
25 dag szynki,
4 jajka,
25 dag majonezu,
1 pęczek dymki,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Zimne masło kroimy na stolnicy na mniejsze kawałki. Na to sypiemy mąkę, dodajemy żółtko i szczyptę soli i zagniatamy ok. 3 minut, dopóki ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji i przestanie lepić się do rąk. Z ciasta lepimy kulę , a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Pilnujmy, by brzegi ciasta podnieść na wys. około 2 cm. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasta nie przypiekamy, musi się tylko lekko zarumienić. Kiedy się upiecze, odstawiamy. Teraz czas na nadzienie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Dymkę i zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na tartę i pieczemy w tej samej temperaturze przez około 20 minut.
Jak podawać?
Tartę podajemy gorącą posypaną posiekana dymką.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |