Smaczne i zdrowe desery owocowe jadamy nie tylko latem, chociaż wtedy są najlepsze, ze świeżych sezonowych owoców. Taki deser to czysta improwizacja, maliny, truskawki, banany, porzeczki, bita śmietana, słodkie sosy, galaretki. Ja robiłam go z wcześniej zamrożonych poziomek i truskawek, ale wy możecie wybrać inne owoce.
Składniki:
30 dag truskawek,
20 dag poziomek,
budyń waniliowy bez cukru,
pół litra mleka,
3 białka,
0,25 l śmietany kremówki,
5 łyżek cukru.
Jak przyrządzić?
Budyń ugotować z mlekiem, w/g przepisu na opakowaniu, dodać dwie łyżki cukru. Białka ubić dodając 2 łyżki cukru na sztywną pianę. Za pomocą wyciskarki do kremów wycisnąć małe kleksy z bitej śmietany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 100 stopni około 50 minut. Bitą śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Zimny budyń włożyć na dno pucharków, następnie owoce, bita śmietana. Na wierzch ponownie owoce i bezy
Jak podawać?
Podawać schłodzone.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |