Idealny obiad dla wielbicieli pasty. Pasty to prosty sposób na sycący i smaczny obiad. Warto zwrócić uwagę na rodzaj makaronu, jaki chcemy zaserwować. Tagliatelle to długi, średniej grubości makaron, który w połączeniu z sosem łososiowym z nutą koperku i szczypiorku, a także wódki, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
opakowanie makaronu tagliatelle,
15 ml oliwy z oliwek,
mały pęczek dymki,
1 ząbek czosnku,
50 ml wódki,
250 ml śmietany,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
400 g łososia z puszki
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Posiekaj drobno dymkę i czosnek, podsmaż na oliwie. Dodaj wódki i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj śmietanę, bulion i koncentrat pomidorowy, a następnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj łososia i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i posyp koperkiem oraz szczypiorkiem.
Jak podawać?
Makaron polej sosem, udekoruj koperkiem i szczypiorkiem. Dodaj pasek wędzonego łososia.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |