Tagliatelle z sosem łososiowym z wódką - Przepis

Przepis kulinarny
Tagliatelle z sosem łososiowym z wódką

Idealny obiad dla wielbicieli pasty. Pasty to prosty sposób na sycący i smaczny obiad. Warto zwrócić uwagę na rodzaj makaronu, jaki chcemy zaserwować. Tagliatelle to długi, średniej grubości makaron, który w połączeniu z sosem łososiowym z nutą koperku i szczypiorku, a także wódki, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

opakowanie makaronu tagliatelle,
15 ml oliwy z oliwek,
mały pęczek dymki,
1 ząbek czosnku,
50 ml wódki,
250 ml śmietany,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
400 g łososia z puszki
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Posiekaj drobno dymkę i czosnek, podsmaż na oliwie. Dodaj wódki i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj śmietanę, bulion i koncentrat pomidorowy, a następnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj łososia i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i posyp koperkiem oraz szczypiorkiem.

Jak podawać?

Makaron polej sosem, udekoruj koperkiem i szczypiorkiem. Dodaj pasek wędzonego łososia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt18 zł

Tagliatelle z sosem łososiowym z wódką: Podobne przepisy

Tagliatelle z sosem łososiowym z wódką: wypróbuj również

Powiązane Tematy