Pyszne i tanie rozwiązanie na obiad. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem – szybko i tanio można z niej wyczarować przepyszne obiady. Dziś mam dla was szybki i sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną warzywami i ryżem.
Składniki:
dwie duże cukinie,
150 g mrożonych warzyw (marchewki, kukurydzy i groszku),
100 g białego ryżu,
500 ml bulionu,
100 g startego, żółtego sera,
garstka pestek słonecznika,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Dokładnie myjemy cukinie, a następnie przekrawamy je na pół i wydrążamy środek. Wnętrze smarujemy oliwą z oliwek. Cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po pięciu minutach dorzucamy warzywa i smażymy przez około 10 minut. W oddzielnym garnku gotujemy ryż na bulionie. Gdy będzie już gotowy wrzucamy go na patelnię, dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy gotowy farsz do wydrążonych cukinii. Na drugiej patelni prażymy pestki słonecznika. Ścieramy ser, posypujemy cukinię, a na koniec dokładamy uprażone pestki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 20 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |