Szybki i tani sposób na domowy sos. Każdy z nas wie, że dobrze dobrany sos potrafi całkowicie zmienić smak potraw. Dziś mam dla was łatwy i szybki przepis na słodki dodatek do prostych deserów. Czekoladowo-karmelowy sos sprawi, że nawet najprostszy deser nabierze charakteru.
Składniki:
½ szklanki pełnego mleka,
500 g karmelków,
450 g wysokiej jakości czekolady mlecznej,
szklanka lodów waniliowych,
łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Jak przyrządzić?
Do miski wrzucamy karmelki i mleko. Kładziemy ją na dużym garnku wypełnionym wodą i wstawiamy na palnik. Gdy cukierki się rozpuszczą, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie już gładka, dorzucamy lody i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przez 5 minut, a następnie przelewamy sos do sosjerki, albo nakładamy bezpośrednio na deser.
Potrzebne przybory:
Polewamy nim na przykład lody waniliowe.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |