Czekoladowo-karmelowy sos do deserów - Przepis

Przepis kulinarny
Czekoladowo-karmelowy sos do deserów Zobacz 2 zdjęcia

Szybki i tani sposób na domowy sos. Każdy z nas wie, że dobrze dobrany sos potrafi całkowicie zmienić smak potraw. Dziś mam dla was łatwy i szybki przepis na słodki dodatek do prostych deserów. Czekoladowo-karmelowy sos sprawi, że nawet najprostszy deser nabierze charakteru.

Składniki:

½ szklanki pełnego mleka,
500 g karmelków,
450 g wysokiej jakości czekolady mlecznej,
szklanka lodów waniliowych,
łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Jak przyrządzić?

Do miski wrzucamy karmelki i mleko. Kładziemy ją na dużym garnku wypełnionym wodą i wstawiamy na palnik. Gdy cukierki się rozpuszczą, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie już gładka, dorzucamy lody i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przez 5 minut, a następnie przelewamy sos do sosjerki, albo nakładamy bezpośrednio na deser.

Potrzebne przybory:

Polewamy nim na przykład lody waniliowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Czekoladowo-karmelowy sos do deserów: Podobne przepisy

Powiązane Tematy