Składniki:
- świeży korzeń imbiru,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- śmietana min. 18%,
- masło,
- rosół lub 1/2 kostki rosołowej z warzyw,
- cytryna,
- sól,
- cukier i biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Posiekany drobno imbir i czosnek dusimy w oliwie do chwili wydobycia się smaku, po czym wlewamy smietanę i trochę rosołu dalej podgrzewając. Dodajemy masło, sól cukier i nieco białego piprzu do smaku. Na koniec wlewamy sok z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Przecedzamy przez sito do sosu. Sos musi być gęsty, prawie zawiesisty.
Jak podawać?
Sos jest do ryby na ciepło z wody, może być także do białego mięsa. Mistrzostwo świata.
Uwagi:
Podajemy do ryby z wody na ciepło. Może być z makaronem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Adam |