Sos imbirowy do ryby na ciepło - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- świeży korzeń imbiru,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- śmietana min. 18%,
- masło,
- rosół lub 1/2 kostki rosołowej z warzyw,
- cytryna,
- sól,
- cukier i biały pieprz.

Jak przyrządzić?

Posiekany drobno imbir i czosnek dusimy w oliwie do chwili wydobycia się smaku, po czym wlewamy smietanę i trochę rosołu dalej podgrzewając. Dodajemy masło, sól cukier i nieco białego piprzu do smaku. Na koniec wlewamy sok z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Przecedzamy przez sito do sosu. Sos musi być gęsty, prawie zawiesisty.

Jak podawać?

Sos jest do ryby na ciepło z wody, może być także do białego mięsa. Mistrzostwo świata.

Uwagi:

Podajemy do ryby z wody na ciepło. Może być z makaronem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
AutorAdam

Sos imbirowy do ryby na ciepło: Podobne przepisy

Sos imbirowy do ryby na ciepło: wypróbuj również

Powiązane Tematy