Składniki:
1 podwójan pierś, 1,5 szklanki soku z jabłek, 4 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku,zioła do drobiu lub prowansalskie, mąka, maggi, olej do smażenia, kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku.
Jak przyrządzić?
Piersi oczyścić, pokroić na cieńkie kotlety, przyprawić ziołami, papryką i maggi. Odstawić na 30 min.do lodówki. Natkę i szczypiorek posiekać, czosnek pokroić w słupki. Piersi opruszyć mąką. Rozrzać olej na patelni (lub w wyższym rondlu)tak aby spód byłpokryty tłuszczem. Ułożyć na nim mięso lekko obsmażyć z obu stron dodać czosnek jak lekko puści aromat (czosnek) podlać wszystko połową soku (mięso od czasu do czasu odwracać). Jak ilość soku się troche zredukuje, dodać szczypiorek i natkę podlać resztą soku. Doprowadzić do wrzenia.
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, patelnia lub rondel, miska na mięso.
Jak podawać?
Z ziemniakami lub ryżem.
Uwagi:
Jeśli komuś nie odpowiadać będzie smak mięsa może doprawić je wg własnego gustu. Jeśli sok szybko odparuje podlać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Zielonogórzanka |