(Nie)winna pierś z kurczaka

Przepis kulinarny

Składniki:

1 podwójan pierś, 1,5 szklanki soku z jabłek, 4 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku,zioła do drobiu lub prowansalskie, mąka, maggi, olej do smażenia, kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku.

Jak przyrządzić?

Piersi oczyścić, pokroić na cieńkie kotlety, przyprawić ziołami, papryką i maggi. Odstawić na 30 min.do lodówki. Natkę i szczypiorek posiekać, czosnek pokroić w słupki. Piersi opruszyć mąką. Rozrzać olej na patelni (lub w wyższym rondlu)tak aby spód byłpokryty tłuszczem. Ułożyć na nim mięso lekko obsmażyć z obu stron dodać czosnek jak lekko puści aromat (czosnek) podlać wszystko połową soku (mięso od czasu do czasu odwracać). Jak ilość soku się troche zredukuje, dodać szczypiorek i natkę podlać resztą soku. Doprowadzić do wrzenia.

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, patelnia lub rondel, miska na mięso.

Jak podawać?

Z ziemniakami lub ryżem.

Uwagi:

Jeśli komuś nie odpowiadać będzie smak mięsa może doprawić je wg własnego gustu. Jeśli sok szybko odparuje podlać wodą i doprowadzić do wrzenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćprosty
AutorZielonogórzanka

(Nie)winna pierś z kurczaka: Podobne przepisy

(Nie)winna pierś z kurczaka: wypróbuj również

Powiązane Tematy