Składniki:
- brokuły,
- 1 zielony ogórek,
- czosnek,
- jogurt naturalny,
- łyżka majonezu,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Gotujemy różyczki brokułów w osolonej wodzie na pół miękko. Ostudzić. Ogórka kroimy w plasterki (może w połówki plasterków). Mieszamy brokuły z ogórkiem - mniej więcej pół na pół. 3-4 ząbki czosnku ugniatamy i dodajemy do jogurtu zmieszanego z majonezem. Mieszamy wszystko razem - dodajemy sól, pieprz i odrobinę ziół prowansalskich do smaku. Podajemy na zimno.
Jak podawać?
Smakuje bardzo z ziemniaczkami i grillowanym filetem z piersi kurczaka. (Ale z niegrillowanym też :)
Uwagi:
Zamiast brokułów można użyć kalafiora.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zmorka |