Składniki:
- 1 1/2 szkl. ryżu,
- łyżeczka imbiru,
- pieprz cayenne,
- pieprz czarny,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- łyżeczka wegety,
- sól,
- szczypta bazylii,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 2 1/2 szkl. wrzątku,
- łyżeczka masła,
- 3 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Do rondelka z rozgrzanym olejem wsypać ryż. Smażyć na mocnym ogniu ok 15 min ciągle mieszając. Sciągnać z ognia i dodać wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać, tak aby kazde ziarenko było oblepione przyprawami. Wlać wrzątek, dodać masło. Delikatnie zamieszać. Wstawić do piekarnika na jakieś pół godziny. (temp. ok 150 stopni).
Jak podawać?
Ryż świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, nie skleja się. Do obiadu też jest znakomity.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | keana |