Składniki:
Ciasto:
- po szklance mąki, cukru i śmietany,
- 1 jajko,
- łyżeczka sody,
- łyżka octu,
- 3 łyżki maku,
- 2 łyżki kakao,
- rodzynki,
- migdały,
- orzechy,
- figi i inne bakalie.
Krem:
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka masła,
- 1,5 łyżki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- aromat rumowy lub arakowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto: utrzeć jajo z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części: do pierwszej włożyć sparzony i utarty mak, do drugiej kakao, a do trzeciej drobno posiekane bakalie. Upiec osobno trzy placki (będą cienkie jak blaty biszkoptowe)w małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krem: Ubić jaja i cukier przeznaczony na krem, wsypać mąkę, dodać aromat i starannie wymieszać. Zagotować mleko. Do gotowej masy jajecznej cienką strużką wlewać gorące mleko,ciągle mieszając. Postawić garnek na małym gazie (na płytce) i, mieszając, podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Wystudzić. Osobno utrzeć masło, dodając po trochu zimną masę.
Ostudzone placki przełożyć kremem. Wierzch ciasta można polać polewą.
Potrzebne przybory:
To co zwykle do zrobienia ciasta.
Jak podawać?
Kroić jak tort.
Uwagi:
Na wierzchu powinien być placek z bakaliami.Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. POLECAM!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | tes |