Składniki:
Na ciasto:
- 0,5 kg sera białego 3-krotnie mielonego,
- kubek jogurtu naturalnego (bez tłuszczu),
- 1 serek homogenizowany (light jeśli znajdziecie),
- 2 jajka,
- 1/4 kostki rozpuszczonej margaryny lub masła,
- cukier waniliowy,
- 1/3 szklanki cukru (można zastąpić słodzikiem do pieczenia),
- 1 budyń waniliowy,
- łyżeczkę proszku do pieczenia.
Na mus:
- 0,5 kg truskawek (moga być mrożone),
- 1 kubek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki cukru lub słodziku,
- 1 galaretka truskawkowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Do wysokiego naczynia, wkładamy ser, dodajemy jogurt, serek homogenizowany, 2 żółtka (białka zostawiamy do piany), cukier lub słodzik, cukier waniliowy, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masło rozpuszczamy i ostudzone dodajemy do masy i jeszcze chwilę mieszamy. Białka ubijamy na pianę z czubata łyżką cukru i również dodajemy a następnie miksujemy na wolnych obrotach żeby się wszystko ładnie połączyło. Blaszkę (kwadratową bądź okrągłą) smarujemy masłem, wlewamy masę i pieczemy w tem. 200C przez ok 30-40 min. (czas i temp. zależy od piekarnika), sprawdzając co jakiś czas konsystencję. Ciasto po upieczeniu nie powinno byc zbyt ścisłe. Ja zostawiam je do ostygnięcia w piekarniku.
Mus:
Truskawki rozmrażamy (ale żeby nie zrobiła się z nich mamałyga :) ) i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier i jogurt i miksujemy. Mus nie powinien być zbyt rzadki ! Galaretkę rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy mus z galaretką, wylewamy na ostygnięty sernik i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
Smacznego :)
Potrzebne przybory:
Wysokie naczynie, mikser, blaszka.
Jak podawać?
W/g innych sposobów podania mus możecie zrobić bez galaretki i wylac go pojedynczo na poszczególne kawałki jeszcze ciepłego sernika. Tak czy inaczej PYCHOTA !
Uwagi:
Ciasto może być mniej lub bardziej kaloryczne zależy ile produktów 'light' dodacie. Jest napewno ciekawą alternatywą dla normalnych serników.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | noelleen |