Składniki:
- 40 dkg chudej wieprzowiny,
- 20 dkg małych pieczarek,
- 30 dkg włoskiej kapusty (ew. pekińskiej),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 łyżki sosu sojowego (lub 1 łyżka Maggi i 2 łyżki wody),
- 3 łyżki rosołu lub wody,
- 1 łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
1. Mięso pokroić w cienkie plasterki (ok. 4 x 2,5 cm), przełozyć do miski, wymieszać z solą, mąką ziemniaczaną i olejem.
2. Trzonki pieczarek zrównać z kapeluszami, wypłukać grzyby, dokładnie osączyć.
3. Kapustę pokroić w kawałki - takie szersze paski.
4. Smalec (lub w zamian olej dla tych co nie lubią smalcu) rozgrzać na patelni lub w głębszym rondlu, włożyć grzyby i kapustę, mieszając smażyć przez 1,5 min. na dużym ogniu (często mieszać), wlać rosół (lub wodę), osolic do smaku, przykryć i dusić dalsze 2 min. na średnim ogniu (jarzynki zmiękną i puszczą trochę soku). Odstawić bez przykrycia.
5. Olej mocno rozgrzać na patelni (lub woku), włozyć mięso, mieszając smazyć przez 2,5 min. na ostrym ogniu (mięso może przywierać ale to nic nie szkodzi).
6. Wlać do mięsa sos sojowy lub maggi z wodą, posypać cukrem, mieszając smażyć 1,5 min. Przełożyć mięso do rondla z kapustą i grzybami, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez 1 min.
7. Podawać natychmiast z ryżem lub chińskim makaronem.
Potrzebne przybory:
Rondel do jarzyn, wok lub patelnia do smażenia mięsa.
Jak podawać?
Ja podawałam wyłacznie z ryżem na sypko ale wydaje mi się, że z makaronem ryżowym lub sojowym też będzie się ładnie komponować.
Uwagi:
Osobiście używam do przygotowania tej potrawy tylko woka - kapustę z pieczarkami po duszeniu przekładam na talerz, z którego będę jadła a po usmażeniu mięsa w woku wrzucam do niego jarzyny i podgrzewam wszystko razem. W ten sposób nie tracę sosiku, który tworzy się z mięsem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnio |
Autor | Agnieszka |