Składniki:
- 400g ryżu,
- 2 jajka,
- 1 mozzarella,
- 1 gruby plaster szynki,
- 1 filiżanka bułki tartej,
- 800 ml bulionu,
- 4 łyżki parmezanu,
- 1 łyżka masła,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Roztopić masło i dodać ryż (surowy) Podsmażyć na dużym ogniu przez kilka minut. W międzyczasie doprowadzić do wrzenia bulion, w którym będziemy zmiękczać ryż. Dodać ryż i gotować ok. 15 minut aż do "nasycenia" ryżu. Posypać parmezanem, posolić, popieprzyć i wyłożyć do ostygnięcia. Posiekać szynkę i mozzarellę. Do wystudzonego ryżu dodać jajko i uformować kulki. Zrobić dziurkę i wepchnąć pokrojoną szynkę i ser. Zakleić ryżem. Otoczyć w tartej bułce i smażyć chwilę w garnku z oliwą.
Uwagi:
Wychodzi kilkanaście kulek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | french |