Przepis na krupnik ryżowy przeciwbiegunkowy prof. Greenougha
ALICJA • dawno temuPrzewlekłe biegunki są często reakcją na jakiś element diety. Dotyczy to zarówno dzieci jak i dorosłych. Przyczyną biegunek mogą być przetwory mleczne, słodziki sorbitolowe, kawa (prawdziwa i bezkofeinowa), warzywa wzdymające (fasola, kapusta itp.) czy też soki owocowe. Dieta może zarówno powodować jak i eliminować biegunki. Dobrym sposobem na biegunki i skuteczne pozbycie się męczących nas z tego tytułu dolegliwości jest krupnik ryżowy. Jak go przyrządzić?
Składniki:
425 ml przegotowanej niesłodzonej dziecięcej kaszki ryżowej,
425 ml wody,
¼ płaskiej łyżeczki soli.
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. Można użyć większej ilości kaszki. Mieszanina ma być maksymalnie gęsta, ale nadająca się do wypicia. Zamiast kaszki dla dzieci można użyć w razie nagłej potrzeby płatków owsianych lub innych kasz. Należy je jednak przegotować i zmiksować, aby nadawały się do wypicia.
Krupnik należy pić małymi łykami i powoli. Niemowlęta i małe dzieci powinny otrzymywać łyżeczkę kaszki co minutę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze