Okresowa dieta w walce z rakiem
JOANNA BISZEWSKA • dawno temuOkresowe diety mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi i są skuteczniejsze niż odchudzanie się przez cały czas – donosi raport opublikowany w „Cancer Prevention Research”.Trzy grupy myszy z predyspozycjami guzów piersi były różnie karmione: niektóre jadły dużo i bez ograniczeń, inne otrzymywały okresową dietę o obniżonej o 25% kaloryczności, pozostałe były stale na diecie odchudzającej. Wśród myszy z krótką dietą nowotwór pojawił się tylko u 9%, na stałej diecie – u 35%, tych bez ograniczeń – u 71%.
Mimo że poprzednie badania wykazały podobne wyniki, naukowcy wciąż są zaskoczeni ich wynikami.
Zrozumienie, jak obniżenie ilości przyjmowanych kalorii chroni przed rozwojem nowotworu sutka, powinno pomóc w określeniu nowych możliwości leczenia. Dalsze badania nad znalezieniem czynników, które są zaangażowane w rozwój guza, mogłyby pomóc w identyfikacji osób, które są narażone na nowotwór.
Badania są dowodem, że lepiej ograniczyć liczbę kalorii i wydzielanie hormonu wzrostu przyczyniającego się do rozwoju raka, niż pozbawić chorego energii przez ciągłą głodówkę.
Źródło: medycyna24.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze